Schab
pieczony w ten sposób jest bardzo soczysty. Jabłka i morelowa konfitura nadają mu bardzo przyjemny świeży smaczek. Lubię
przepisy, które nie wymagają zbyt wielkiego nakładu pracy a ten do takich
należy. Przygotowanie do momentu włożenia do piekarnika to zaledwie parę chwil.
Składniki:
*1,5 kg
schabu
*1jabłko
*1 cebula
* 3-4
łyżeczki konfitury morelowej
*sól,
papryka ostra, papryka słodka
* ziemniaki
*oliwa
*tymianek
*ziemniaki
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Mięso nacinamy
głęboko ale nie przecinamy.
2. Natrzeć mięso solą, tymiankiem,
papryka słodką i oliwa. Odstawić na godzinę do lodówki.
3. Jabłko i cebulę obrać i pokroić w
plastry.
4. Pomiędzy plastry schabu włożyć po
pół łyżeczki konfitury morelowej, rozetrzeć, włożyć plaster jabłka i plaster
cebuli. Posypać odrobinę ostrą papryką.
5. Ziemniaki obrać, lekko posolić i
dodał łyżeczkę oliwy, odrobinę ostrej papryki.
6. Do naczynia do zapiekania włożyć
schab. Obłożyć go ziemniakami.
7. Piec w temp 180 stopni, pod
przykryciem 1 godzinę. Odkryć i piec jeszcze przez 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz