Do tego zestawu przydała by się jeszcze cukinia …. w następnym
roku na pewno .
Fajna sałatka do obiadu i nie tylko. Zaskoczył mnie, bardzo
pozytywnie, smak marynowanego kalafiora.
Składniki:
·
ok 4 kg ogórków
·
2 kalafiory
·
6 dużych cebul
·
4 duże czerwone papryki
·
wiązka kopru
·
liście laurowe
·
czosnek
·
gorczyca
·
kolendra
Zalewa:
*4 litry wody
*3 szklanki octu 10%
*3 szklanki cukru
*3 łyżki soli
*po kilkanaście ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
*3 szklanki octu 10%
*3 szklanki cukru
*3 łyżki soli
*po kilkanaście ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Przygotowanie:
1. Warzywa myjemy, ogórki kroimy w grube plastry.
2. Kalafiory dzielimy na różyczki, wkładamy do wrzątku. Gdy woda sie zagotuje, kalafiora odcedzamy.
3. Cebulę kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę lub paski.
4. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, liść laurowy, ziarna gorczycy i kolendry oraz ząbek czosnku. Warzywa mieszamy razem w dużej misce. Wkładamy do słoików.
5. Zalewę gotujemy. Gorącą zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz