Uwielbiam wędliny tego typu. Moja polędwica wyszła troszkę
za mało słona ale następnym razem będzie lepiej .
Składniki:
*1 kg polędwicy ( u mnie dwa kawałki)
* 2 łyżeczki soli peklowej
*1 łyżeczka soli
*4 łyżeczki cukru
*1 łyżeczka papryki w proszku
*1 łyżeczka pieprzu
*1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
1) Polędwiczki umyć osuszyć.
2)
Przyprawy
wymieszać w miseczce.
3)
Polędwiczki natrzeć
ze wszystkich stron przyprawami. Przełożyć do pojemnika z przykryciem. Wstawić
do lodówki na pełne na 5 dób. Dwa razy dziennie
polędwiczki obracać. Odlewać wodę która zbierać się będzie w pojemniku.
4)
Szóstego
dnia nagrzac piekarnik do 80 stopni. Na
środkową półkę włożyć na ruszcie polędwiczki. Suszyć przez 1 godzinę bez
termoobiegu z włączoną górą i dołem. Po tym czasie włączyć termoobieg,
temperaturę zmniejszyć na 50 stopni i suszyć kolejną godzinę.
5) Wyjąć z piekarnika i powiesić w
kuchni na ok. 5-6 godzin.
6)
Przechowywać
w lodówce, owinięte w papier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz