Tym razem nalewka miętowa. Robiłam ją po raz pierwszy i
miałam nadzieję, że przybierze ładną zielona barwę ale wyszła… brązowa… za to
bardzo, bardzo smaczniuśna… wymaga trochę więcej czasu aby dojrzeć, warto poczekać.
Składniki:
- 2 szklanki spirytusu
- 3 szklanki niegazowanej wody mineralnej
- 8 gałązek mięty
- 10 łyżek cukru
- Skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
1. Zagotować wodę z cukrem, gdy
ostygnie dolać do niej spirytusu. Wymieszać.
2. Do dużego słoja włożyć miętę oraz
skórkę z cytryny. Zalać przygotowaną wodą ze spirytusem i szczelnie zamknąć.
3. Odstawić w zacienione miejsce na tydzień, codziennie potrząsać
słojem. Po tygodniu przecedzić i przelać do butelek. Ostawić na miesiąc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz