Dziewczyny jak słyszały, ze
na obiad ryba zawsze wybrzydzały. My
uwielbiamy rybki, pod każdą postacią a młode to tylko… paluszki!
Chciałam mintaja choć trochę upodobnić do paluszków rybnych wiec zrobiłam go w
panierce. I o dziwo… usłyszałam…
Mamusiu a dlaczego częściej nie gotujesz
takiej rybki!
Byliśmy w szoku!
Wiem, wiem panierka nie jest najzdrowsza ale
ryba zjedzona.
Składniki:
- ½ kg filetów z mintaja
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, ziarna kolendry
- mąkę pszenną
- 2 jajka
- bułkę tartą
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Filety z mintaja
rozmrozić. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
2. Jajko roztrzepać, dodać odrobinę
soli i pieprzu, rozgniecione w moździerzu ziarna kolendry.
3. Każdy filet przekroiłam na dwa lub
trzy kawałki. Obtoczyć rybę w mące, jaju i bułce.
4. Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym
oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz