Wszyscy lubimy pierogi z owocami. Zawsze numerem jeden były te z truskawkami ale pierogi z rabarbarem- biją wszystkie na głowę!
Składniki:
Ciasto: ( takie same jak do pierogów ruskich)
*500 g mąki pszennej
*szczypta soli
*375 ml gorącej wody
*20 g masła
Farsz:
*Ok ½ kg rabarbaru
*½ szklanki cukru brązowego
Dodatkowo :
* Śmietana 30%
* 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w drobną
kostkę. ( Ja nie obierałam). Tak przygotowany rabarbar, zasypać brązowym cukrem
i pozostawić na 30-60 minut.
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Zawijamy je w ściereczkę i odkładamy na ok ½ godziny.
Ciasto podzieli na3-4 części. Każdą rozwałkować
i wycinać szklanka koła.
Nakładać farsz na ciasto, unikając nałożenia soku.
Pierogi zlepić w dowolny sposób.
Zagotować w garnku lekko osoloną wodę. Na
wrzątek wrzucać pierogi i gotować po wypłynięciu ok 2-3 minuty.
Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru.
Podawać pierogi ze śmietaną.
Ojj tak, pierogi z truskawkami są pyszne, ale takich z rabarbarem jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem nigdy nie jadłam :-)
OdpowiedzUsuń