Jak już gotuję buraczki to w dużej ilości (3-4 kg) i napycham w słoiki a później jak znalazł.
Polecam wam ten świetny dodatek do obiadu.
Składniki:
- 70 dag buraków
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/2łyżeczka mąki pszennej
- ew. 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Buraki dokładnie umyć, odciąć końcówki i ugotować
w całości w nieosolonej wodzie.
2. Ugotowane ostudzić
i obrać. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
3. W teflonowym
garnku podgrzewam olej, dodać mąkę i mieszać.
4. Gdy zasmażka
złapie ładny, karmelowy kolor, dodać trzy łyżki startych buraków i energicznie
wymieszać.
5. Dodać resztę
buraków. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą. Podawać na ciepło.
(My lubimy
gdy buraczki nie są za gęste dlatego nie wylewam wody z gotowania buraków. Gdy wszystkie
buraki są już w garnku wymieszane z zasmażką, dodaje 3-4 łyżki tejże wody)
Smacznego! :)
Uwielbiam takie buraczki :-)))
OdpowiedzUsuńJa tez :)
OdpowiedzUsuńwspomnienie z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń