Na upał to najlepszy jest cydr ! Ponieważ pochodzę z Lubelszczyzny
i uważam się za lokalną patriotkę zawsze kupuje ten lubelski. Wczoraj miało być
do karkówki wino… ale jakoś tak wyszło, że zastąpił je cydr i był to słuszny
wybór. Bardzo smaczny wybór!
Składniki:
·
1 kg karkówki
·
1 cebula
·
pół szklanka cydru lubelskiego
·
2 ząbki czosnku
·
Odrobina rozmarynu, majeranku
·
1 łyżka oleju kokosowego
·
Sól, pieprz
·
Odrobina papryki słodkiej
·
Jeden ogórek kiszony
·
Po 2-3 ziela angielskie i liście laurowe
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, oczyścić, pokroić na kotlety. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami, papryką i odstawić na ok 2 godziny.
2. W wysokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej
kokosowy. Obsmażyć mięso z obu stron.
3. Zdjąć na chwilkę mięso i na tej samej patelni podsmażyć
pokrojoną w piórka cebule i przeciśnięty czosnek. Lekko zrumienić.
4. Mięso ponownie przełożyć na patelnie i podlać cydrem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
5. Zalać woda tak aby przykryć całe mięso i dusić na
małym ogniu (pod przykryciem) aż mięso będzie mięciutkie a sos się zredukuje.
6. Na koniec zetrzeć na grubych oczkach ogórek kiszony.
Doprawić do smaku.
7. Podawać z kaszą, ziemniakami lub kluseczkami.
Sos można zagęścić łyżką mąki.
Bardzo ciekawy pomysł takiej karkóweczki jeszcze nie jadłam :) A cydr bardzo lubię tylko obecnie ze względu na ciążę musiałam się z nim pożegnać na jakiś czas :)
OdpowiedzUsuńGratuluję i dziękuję za miłe słowa :)
UsuńFajny pomysł z tym cydrem, na pewno bardzo smacznie wyszło :-))
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo... jeszcze kiszony ogórek fajnie smak podkręcił...
UsuńBardzo ciekawa propozycja - fantastyczny smak i domowe rarytasy :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
Pozdrawiam :)
Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam również.
Usuńcydr lubię, więc kto wie :) wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuń