Pyszne koszyczki śniadaniowe
Niedziela to jedyny dzień kiedy udaje nam się rodzinnie usiąść do stołu by zjeść śniadanie. Staramy się to śniadanie przygotować razem... ktoś coś kroi, ktoś nakrywa do stołu.... jednak największy w tym udział mam ja. Warto się troszeczkę potrudzić by uczynić z tego śniadania prawdziwą ucztę dla oka oraz podniebienia.
Składniki dla 4 osób:
·
1
opakowanie ciasta francuskiego
·
4 jajka
·
4 kromki chleba
·
plastry
szynki parmeńskiej
·
100 g sera camembert
·
6 pomidorki koktajlowe
·
Masło
·
Zioła prowansalskie
·
Sól
·
Pieprz
·
Mleko
·
Ocet
Przygotowanie
:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z ciasta francuskiego wycinamy 16 krążków o średnicy
ok. 5-6 cm. W 8 krążkach wycinamy mniejsze krążki, które wyjmujemy. Wszystkie elementy
smarujemy mlekiem. Krążki pełne i wycięte
umieszczamy na blasze, na
papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Musimy
obserwować aby ciasto tylko urosło i lekko się zabrązowiło.
W międzyczasie przygotowujemy szynkę, ser i pomidorki.
Szynkę i ser kroimy w kostkę, pomidorki na pół
Nasze krążki z ciasta
francuskiego wyjmujemy z piekarnika. Pełny krążek smarujemy na brzegach odrobiną
mleka kładziemy na niego krążek z dziurką, tak aby powstały miseczki. Do środka wkładamy szynkę, ser i pomidorki,
oprószmy ziołami prowansalskimi i wkładamy
na kilka chwil do piekarnika aby wszystko razem się zapiekło a ciasto nabrało
ładnego koloru. Razem z kominkami z
ciasta do piekarnika wkładamy kromki chleba.
. W garnku zagotowujemy
wodę z łyżką octu. Do dwóch
miseczek wybijamy po jednym jajku. Kiedy woda zagotuje się, mieszamy ją
tak, żeby zaczęła wirować i do każdego rondla płynnym ruchem wlewamy
po jednym jajku. Żeby żółtko po ugotowaniu jajek ładnie się
rozpływało jajko powinno być we wrzątku nie dłużej niż 1 minutę. Wyjmujemy
jajka w koszulkach i odciekamy chwilkę na łyżce cedzakowej. W ten sam
sposób gotujemy następne jajka.
Podgrzane, chrupiące kromki smarujemy masłem i układamy na
nich jajko w koszulce. Po rozkrojeniu z jajek powinno wypłynąć
żółtko, rozpływając się apetycznie po grzance. Obok układamy kominki z
ciasta francuskiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz