Pierwszy raz zdecydowałam się na gołąbki z piekarnika. Są niby takie same jak te tradycyjne tylko, że zapieczone. Rożnica smakowa jest ogromna! Te z piekarnika są bardziej aromatyczne i dla mnie przez to smaczniejsze.
Polecam każdemu !!!
Składniki:
*1 główka kapusty
*1,2 kg surowego mięsa wieprzowego
*4 woreczki ryżu (gotowanego 5 minut krócej)
*sól, pieprz, majeranek
*liść laurowy
*ziele angielskie
*vegeta
Przygotowanie:
Z kapusty wycinamy głąb, aby łatwiej rozdzielać liście, następnie parzymy ją w dużym garnku. Co jakiś czas obracamy i ściągamy liście.
Liście studzimy i przycinamy zgrubiałą część łodyżki.
Mięso zazwyczaj mielę a tym razem posiekałam drobniutko. Połączyć mięso z ryżem , sola i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Na każdy liść wkładamy mięsno-ryżowy farsz i zwijamy zaczynając od miejsca w którym była wycięta łodyżka. Zawijamy boki do środka i zwijamy, formując gołąbek.
Gotowe gołąbki wkładamy do brytfanki wyłożonej pozostałymi liśćmi z kapusty. Zalewamy woda, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i majeranek, dodajemy łyżkę vegety i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 40 minut pod przykryciem.
Po upływie czasu odkrywamy i pieczemy aż gołąbki nabiorą ładnego koloru. Ja piekłam trochę za krótko bo bałam się, ze gołąbki mogą rozpaść się.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz