Nie wiem jaka nazwę ma to ciasto i nie pamiętam skąd mam
przepis. Przeważnie je robię raz w roku
czyli… w urodziny Julci. Miałam ochotę
na taki tradycyjny ciężki tort, z Pyszką masa jajeczno-maslaną ale Julka się uparła…
żadnych tortów tylko to ciasto. Wykorzystałam do ciasta galaretkę z czerwonej
porzeczki, przepis na moim blogu J Może
ktoś z was wie jak nazywa się to ciasto?
Bajecznie prosty przepis i pyszne, choć bardzo słodkie
ciasto.
Biszkopt:
- 5 jajek
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na
nasączenie:
- 1 szklanka wody lub herbaty
- Sok z ½ cytryny
Krem:
·
Puszka masy krówkowej
·
Kostka masła
Dodatkowo:
·
1 i ½ opakowania delicji
·
Słoiczek dżemu
·
Wiórki czekoladowe do posypania
Przygotowanie:
Biszkopt
najlepiej upiec dzień wcześniej.
1. Nagrzać
piekarnik do 180°C.
2. Tortownicę
o wymiarze 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Jajka z cukrem ubić mikserem na
puszysty, jasny, krem. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać do ciasta mąkę z proszkiem do
pieczenia. Miksować tylko chwilkę do połączenia składników.
4. Ciasto
wylewamy do tortownicy i wstawiamy na ok. 35 min do piekarnika. Pod sam koniec
pieczenia otwieramy piekarnik, aby patyczkiem sprawdzić, czy biszkopt się
upiekł. Jeśli patyczek po wbiciu w ciasto jest suchy, biszkopt jest gotowy.
5. Aby
biszkopt nie opadł, zostawiam go na około 10 minut w wyłączonym i uchylonym
piekarniku. Jeśli po wyjęciu zauważycie, że jednak
biszkopt opada, najlepiej go położyć odwrotnie, żeby nie powstał dołek. Biszkopt
należy przekroić na dwa równe krążki.
6. Masło wcześniej wyjąć z lodówki aby
miało temperaturę pokojową. Masło wrzucić do miski i miksować przez chwilę aż będzie
gładkie.
7. Po łyżce dodawać masę kajmakową,
cały czas miksować. Masa ma być gładka.
8. Przygotować poncz do nasączenia
biszkoptów. Pierwszy biszkopt nasączamy na to wykładamy 1/3 masy, delicje (
galaretką do dołu) i dżem.
9. Nakładamy drugi biszkopt, nasączamy
obsmarowujemy masą górę oraz boki.
10. Całość obsypujemy czekoladowymi wiórkami.
Mniam, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie widziałam, ale nazwałabym je "krówkową delicją" :)