Oj dawno, dawno nie pisałam. Wszystko przez to, ze mam
uszkodzony aparat i nie miałam jak robić zdjęć. W telefonie mam bardzo kiepski
aparat stad fatalna jakość zdjęć, wybaczcie proszę….
Składniki:
·
40 dag krewetek
·
200 gram masła
·
5 ząbków czosnku
·
Sól
·
Kawałek papryczki chili
·
Łyżka soku z cytryny
·
Pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
1.
Krewetki myjemy pod zimną wodą. Zagotowujemy
wodę z odrobiną soli, sokiem z cytryny. Wrzucamy do wrzątku krewetki na dwie
minuty.
2.
Czosnek, obieramy i drobno siekamy. Pietruszkę
myjemy i drobno siekamy.
3.
Na patelni rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy
4/5 czosnku ( czyli posiekane 4 ząbki ), 2/3 pietruszki oraz posiekaną
drobniuśko papryczkę. Ilość papryczki zależy od ostrości jaką lubimy.
4.
Pilnujemy aby czosnek się nie spalił.
5.
Wrzucamy krewetki i smażymy ok. 3-4 minut.
6.
Połowę z masła które zostało, mieszamy z
czosnkiem i odrobina pietruszki. Smarujemy chlebek lub bułkę i wkładamy do
piekarnika do zarumienienia. Dodajemy resztę masła i pietruszkę na patelnie. Smażymy całość chwileczkę i
gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz