Kiedyś robiłam quiche zawsze na cieście francuskim, takim mrożonym z
marketu. Ale odkąd spróbowałam go na kruchym cieście… mmmm… zakochałam się ….
Uwielbiam kremowy smak jajek i śmietany. Na ciasto mam jeden przepis a jako dodatki...można wrzucić cokolwiek i tak zawsze
wyjdzie pysznie.
Składniki :
·
100 gram masła
·
250 gram mąki pszennej
·
2 jajka
·
Szczypta soli
·
Szczypta tymianku
·
1 paczka mrożonego szpinaku
·
¾ opakowanie sera feta
·
2 ząbki czosnku
·
200 ml śmietany 30%
·
2 jajka
·
Sól, pieprz
·
Łyżka masła
Przygotowanie:
1.
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Odkładamy na pół godziny do lodówki.
2.
W tym czasie zabieramy się za farsz.
Rozpuszczamy na patelni masło, podsmażamy pokrojony drobno czosnek. Dodajemy
szpinak. Wszystko smażymy do momentu aż
odparuje cała woda.
3.
Dodajemy do farszu pokrojony ser feta, mieszamy.
Doprawiamy do smaku.
4.
Smarujemy masłem formę. Rozwałkujemy ciasto i wykładamy
ciastem formę.
5.
Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku
miejscach. Wkładamy do nagrzanego do 200
C piekarnika. Piec ok. 15 minut.
6.
Ubijamy jajka ze śmietaną. Doprawiamy pieprzem i odrobina soli.
7.
Na podpieczone ciasto wykładamy szpinak.
Zalewamy do masa śmietanowo-jajeczną.
8.
Piec w temp ok. 170 C przez jakieś 20-25 min.
Mój quich podawałam z szynką dojrzewającą.
kruche ciasto? koniecznie muszę wypróbować ten patent :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie!
Dziękuje, dziękuję:) Polecam serdecznie ten przepis :)
Usuń