Pierwsza próba i całkiem udana. Bardzo lubię ryż ale jakoś nigdy nie było mi
dane tego dania spróbować. Nie wiem czy miało właściwą konsystencje. Zapomniałam
kupić zieloną pietruszkę do posypania. Teraz nie sezon na grzyby więc moje były
suszone. Wiele znaków zapytania, wiele niewiadomych, pewnie i niedociągnięć ale
wiem, ze nie raz jeszcze zagości na moim
stole.
Składniki:
* 1 szklanka ryżu do risotto, np: arborio
* 1 cebula
* 4 szklanki bulionu
* ok. 1/2 szklanki białego wina
* 40-50
g suszonych borowików
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 2 łyżki masła
* pół pęczka natki pietruszki
* 8 łyżek tartego parmezanu
* sól, pieprz
Przygotowanie
1. Namoczyć
grzyby w szklance ciepłej wody na ok. 15-20 minut. Po odsączeniu grzybów wywaru
nie wylewać.
2. Cebulę posiekać.
3. W
garnku na rozgrzać oliwię zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć ok 3 minuty.
4. Dodać
surowy, niepłukany ryż i mieszając smażyć, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się
szklisty.
5. Wlać
podgrzane wino, gdy zostanie przez ryż
je wchłonięte, stopniowo dolewać p łyżce wazowej bulion i wywar z moczenia
grzybów. Następną łyżkę dodawać po wchłonięciu poprzedniej.
6. Risotto
było na patelni ok. 20 minut. Ryż powinien być miękki, ale jednocześnie
jędrny (al dente) i kremowy. Należy próbować, ponieważ bardzo istotne jest aby
ryż się nie rozgotował.
7. Dodać
ostatnią porcję bulionu, masło, 4 łyżki tartego parmezanu i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.
8. Zamieszać i natychmiast podawać przyprószone parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz