Oglądałam jakiś program kulinarny w którym była
przygotowywana zupa gulaszowa. Mniam, mniam…. Ale nabrałam na nią ochoty. Następnego
dnia zakupiłam potrzebne produkty i zakasałam rękawy. Tak naprawdę to nie było
do czego zakasywać, bo zupka jest prosta. Nie raz już ją robiłam ale ostatnio była
przeze mnie zapomniana. Wspaniała, aromatyczna i rozgrzewająca zupka. Moją
tajemnica jest przesmażenie papryki w proszku na smalcu. Z podanych proporcji
wychodzi naprawdę spory garnek tego jednogarnkowego dania. Uwielbiam bardzo ostrą
i gorącą. Polecam!
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego u mnie kawałek łopatki i karkówki
- 2 duże cebule
- 3 łyżki smalcu
- 4 ząbków czosnku
- 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka papryki ostrej
- 3 czerwone papryki
- 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 2 marchewki
- 5-6 ziemniaków
- majeranek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1.
W
dużym garnku rozgorzeć 3 łyżki smalcu i wsypać paprykę w proszku. Chwile
podsmażyć aby uwolnić aromaty. Dodać pokrojoną cebulę, mieszając podsmażyć.
2.
Mięso
pokroić w niedużą kostkę i dodać na patelnie.
3.
Dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę
czosnek, mieszając smażyć przez około 4-5 minut.
4.
Dodać
pomidory z puszki i gotować przez chwilę.
5.
Po
ok. 10 minutach dolać bulion i liście laurowe.
6.
Paprykę
w całości włożyć do piekarnika. Gdy się podpiecze zawinąć szczelnie w folię aluminiowa
i zostawić na kilka minut.
7.
Paprykę
obrać ze skórki pokroić w paski. Marchewkę
pokroić w talarki. Marchewkę i paprykę dodać do garnka.
8.
Garnek przykryć i gotować na małym ogniu, aż
mięso zmięknie.
9.
Ja
ziemniaki gotuję osobno. Pokrojone w grubą kostkę. Dodaje je gdy wszystko jest
już miękkie.
10.
Na
koniec majeranek i doprawiam solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz