A to od Okrasy. Wspaniały sosik, Okrasa chyba go
podawał drwalom do karkówki. My go jemy i do grilla i do hamburgerów a jak
zostanie to mój mąż go jako pastę do kanapek traktuje i nie potrzebuje już żadnych
dodatków.
Składniki:
*2 czerwone papryki
* cebula
* 3 twarde kiszone ogórki
* 1 ząbek czosnku
* 4 łyżki majonezu
* 1 łyżka musztardy
* opcjonalnie pieprz biały
* olej rzepakowy
Przygotowanie:
1. Paprykę
opiekać, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub na palniku aż skórka stanie
się czarna . Owijamy gorące folią aluminiową kilka minut, aby łatwiej było
usunąć skórkę.
2. Paprykę
odwijamy i usuwamy gniazda nasienne oraz wszystkie błonki. Miąższ kroimy w
drobną kostkę.
3. Do
papryki dorzucamy posiekany ząbek czosnku.
4. Kroimy cebule i ogórki w drobną kostkę i wszystko razem mieszamy.
5. Dokładamy
majonez i musztardę, mieszamy i odstawiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
6. Można
doprawić białym pieprzem i olejem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz