Podałam już przepis na sos, którego używamy do hamburgerów
to teraz czas i na moje gwiazdy .
Składniki:
Bułki ok. 10-12
sztuk:
* 65 dag mąki
* 200 ml mleka
* ok150-200 ml wody
* łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki rozpuszczonego masła
*15 gram drożdży
* 2 jajka
* sezam
Kotlet:
·
700 g mięsa wołowego
·
2 łyżki ketchupu pikantnego
·
2 łyżki musztardy
Dodatki:
·
Dowolna sałata
·
Sos o którym pisałam w poprzednim poście
·
2 pomidory
·
2 cebule
·
Odrobina oleju
Przygotowanie kotlety:
1.
Mięso zmielić. Dodać ketchup i musztardę.
Dokładnie wyrobić. Mięso musi zrobić się kleiste, dzięki czemu później nie
będzie się rozpadało.
2.
Uformować zwarte kotlety, pamiętając, że muszą średnica być dopasowane
do bułek. Odstawić na ok. 1 godz. Można w międzyczasie zabrać się za
przygotowywanie bułek.
3.
Kotlety smażyć, najlepiej, na patelni grillowej.
Delikatnie przesmarowujemy je olejem, żeby nie przywarły. Kotlety zaczynam
smażyć, gdy bułki są już wyjęte z piekarnika.
4.
Przewracam tylko raz, gdy już jedna strona
ładnie się ugrilluje.
Przygotowanie bułki:
1.
W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać mleko,
masło i jajko oraz wsypać sól - wymieszać
całość. Dodaj mąkę i dobrze wyrobić ciasto - aż będzie odchodziło od miski oraz
dłoni.
2.
Nakryć ciasto ściereczką i odstawić na ok. 30-40
min, aż podwoi swoją objętość.
3.
Ciasto odgazować i podzielić na mniejsze
kawałki. Z każdego uformować kulkę . Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Odstawić bułki na ok. 10-12
minut.
4.
Każdą bułkę posmarować jajkiem roztrzepanym z 1
łyżka mleka, posypać sezamem.
5.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bułki piec ok. 15-20
mniut, aż dostaną ładnego koloru.
Składanie hamburgerów:
1.
Bułki przeciąć poziomo na pół i opiekać na
suchej patelni.
2.
Na dolną część hamburgerów nakładam odrobinę
mojego sosu, następnie sałata, kotlet, plaster pomidora, krążek cebuli, druga
porcja sosu i górna część bułki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz