Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 3 cebule
* 2 duże jajka
* 2 łyżki mąki pszennej
* 300 g wędzonego boczku
* sól pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i zetrzeć. Za mnie pracę wykonał robot i idealnie przetarł ziemniaczki.
2. Ziemniaki przełożyć przez sito lub odcisnąć. Uzyskany płyn musi się chwilkę odstać. Skrobie dodajemy do odcisnietych ziemniaków.
3. Zetrzeć cebulę i dodać do ziemniaków.
4. Boczek pokroić w kostkę i przysmażyć.
5.Do masy ziemniaczanej dodać boczek, jajka, makę i przyprawy.
6. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Piec ok 1 godzinę w 180-190 stopniach. Podawać ze śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz