Zaczął się czas grillowania. Bałam sie trochę grillowania polędwiczki w całości ale wyszło naprawdę fajnie. Ja swoją polędwiczkę marynowałam w sobotę wieczorem a jedliśmy ją w niedzielę. Polecam ten przepis. Kolendra i limonka nadają miłej świeżości a chilli i miód fajnego smaczku słodko ostrego.
Przepis:
* dwie polędwiczki ( ok. kilogram)
* pół pęczka kolendry
* 2 limonki
* 3 łyżki miodu
* 3 ząbki czonku
* 1 papryczka chilli
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Z oliwy, soku z limonki, miodu, soli, drobno posiekanej papryczki, czosnku oraz posiekanej kolendry przygotowujemy marynatę.
2. Polędwiczki wkładamy do pojemnika i polewamy marynatą, dokładnie obtaczamy mieso. Pojemnik wkładamy do lodówki na kilka godzin.
3. Polędwiczkę ukłądamy na ruszcie i grillujemy z każdej ze stron na ładny brązowy kolor.
4. Gotowe mięso kroimy w grube plastry .
Mmm, idealne na sezon grillowy! :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, polędwiczki są bardzo soczyste a kolendra i limonka nadają im świeżego posmaku :)
Usuń