Przepis na takie batoniki znalazłam na blogu Wilk Syty który,
bardzo Wam polecam. Wygrzebałam tam kilka przepisów które postanowiłam
odwzorować. Przepis zmodyfikowałam, bo zamiast kaszy jaglanej ja dodałam
kuskus. Wyszła pyszotka! Kuskus jest mało skomplikowaną kaszą gdyż wystarczy go
zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut.
Składniki:
·
1 szklanka kaszy kuskus
·
1 i ½ szklanki mleka kokosowego
·
200 gram wiórek kokosowych
·
4 łyżki miodu
·
100 gram czekolady( najlepiej gorzka – u mnie
mleczna)
·
Pół szczypty
soli ( dosłownie kilka ziarenek)
Przygotowanie:
1.
W garnuszku zagotować 1 i ¼ szklanki mleka
kokosowego i 3/4 szklanki wody.
2.
Do naczynia wsypać kasze kuskus oprószyć solą. Kasze
zalać wrzącym mlekiem, przemieszać i przykryć. Odstawić na 5 minut. Powinna
wchłonąć cały płyn.
3.
Kaszę odkryć, przemieszać i odstawić do przestygnięcia.
4.
Do przestudzonej kaszy dodać wiórki kokosowe i
miód. Dokładnie wymieszać.
5.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do
pieczenia ( u mnie keksówka). Rozłożyć dokładnie, docisnąć.
6.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać pozostałe
mleko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Polewą posmarować masę.
7.
Schłodzić w lodówce przez ok godzinę aby
masa stężała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz