Na wiosnę wszyscy chcą być fit J stąd moja propozycja na pastę
smalcopodobna z fasoli. Pyszne, dzięki przyprawom bardzo aromatyczne no i
oczywiście zdrowe, smarowidło do chlebka. Nie wszystkim w moim domu przypadła
do gustu ale ja byłam zachwycona.
Składniki:
·
Puszka fasoli białej 300-400 gram
·
2 duże cebule
·
1 spore jabłko
·
1 ząbek czosnku
·
½ łyżki majeranku
·
1 ziele angielskie
·
1 liść laurowy
·
Sól, pieprz
·
Jeden jałowiec
·
1/3 łyżeczki rozmarynu
·
Olej kokosowy
Przygotowanie:
1.
Cebule i czosnek obrać i posiekać. Jabłko obrać
i zetrzeć na drobnych oczkach.
2.
Na patelni rozgorzeć olej palmowy, wrzucić
czosnek i po chwili cebulkę. Dodać jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn
i majeranek. Na koniec dodać jabłko. Smażyć kilka chwil.
3.
Fasole odcedzić.
4.
Z patelni wyłowić liść, ziele, jałowiec. 2/3 zawartości
patelni dodać do fasoli. Wszystko razem zblendować na gładką masę.
5.
Doprawić solą i pieprzem, dodać to co pozostało
na paleni. Wymieszać.
6.
Pastę przechowywać w zamkniętym słoiczku w
lodówce.
Bardzo lubię ten smalec, robię taki od dawna i polecam bo jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńJa też się nim zachwyciłam:)
Usuń