Zupy w 99% gotuję na mięsie
i później bywa, że mam problem co z tym mięsem zrobić. Jak są żeberka to chętni
się znajdą ale drób czy wołowina …. to już gorzej. Jeżeli wyjmę mięso wcześniej,
czyli na etapie wywaru to ok wymyślę coś. Mam też taki patent na mięso z zupy,
że mrożę je w pojemniku i z kilku zup trochę
się tego uzbiera. Mam wtedy fajny farsz do pierogów czy krokietów. Właśnie
kluseczki były z takim mięsem zbierany… trochę drobiu, trochę wołowiny, trochę
wieprzowiny…
Składniki:
* 2 kg
ziemniaków
* mąka
ziemniaczana
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki
pszennej
* gotowane mięso
* 3 duże cebule
* gotowane warzywa
z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
* sól, pieprz
mielony, majeranek, pieprz ziołowy
* olej
Przygotowanie:
1.
Ziemniaki
obrać, ugotować i ciepłe przecisnąć przez praskę.
2.
Ziemniaki w
misce uklepać na równo i podzielić nożem na krzyż, na 4 równe części.
3.
Jedną z części wyjąc
i odłożyć na ziemniaki. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle aby mąka zajęła
miejsce wyjętych ziemniaków. Dodać jajka i zagnieść ciasto jak na kluski śląskie.
4.
Mięso zmielić z warzywami.
5.
Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na
oleju. Połowę podsmażonej cebuli dodać do zmielonego mięsa.
6.
Do mięsa dodać przyprawy i dobrze wymieszać.
7.
Z ciasta
ziemniaczanego uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć na dłoni. Na środek położyć
przygotowany farsz mięsny, tyle aby można myło bez problemu połączyć boki. Formujemy
kulki.
8.
W garnku zagotować
wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładamy po 4-5 kluseczek i gotujemy na małym
ogniu ok. 10 min. Mieszać delikatnie
drewniana łyżka aby się nie rozpadły.
9.
Po ugotowaniu podawać
z cebulką
Jesienią uwielbiam takie konkretne, ziemniaczane obiady. apetyczne kule:)
OdpowiedzUsuń