Pizzę bardzo często jadamy w piątki na kolację. Przygotowujemy ją wspólnie. Julka wyrabia ciasto, Emiska przygotowuje sos pomidorowy i czosnkowy a On ją zawsze pięknie kroi. Ja jestem specjalistką od komponowania dodatków, składania w całość i pieczenia. Niestety nie mam kamienia do pizzy , pieczemy ją w piekarniku na papierze do pieczenia ułożonym na kratce. Julka zawsze cieszy się jak zostanie chociaż jeden kawałek bo w sobotę jak znalazł :)
Najbardziej
smakuje mi z rukolą polana dobrą oliwą.
Składniki:
Ciasto:
* 500 g mąki
* 350 ml ciepłej wody
* 24 g drożdży świeżych
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 350 ml ciepłej wody
* 24 g drożdży świeżych
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka
cukru
Sos
pomidorowy:
* puszka
pomidorów
* 1 łyżka
oliwy
* 1 mały ząbek czosnku
* 1 łyżeczka oregano
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 mały ząbek czosnku
* 1 łyżeczka oregano
* 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
1.Zrobić rozczyn na ciasto :1/3 szklanki wody, łyżka mąki, cukier i
drożdże. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 10- 15 minut.
2.W dużej
misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę i
sól. Wymieszać składniki, a następnie dobrze i długo wyrabiać ciasto –dodać
oliwę i nadal wyrabiać aż stanie się
elastyczne i gładkie. Potrzeba na to ok.
15 minut.
3. Wyrobione
ciasto umieścić w misce, przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce
na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
4. Przygotowujemy
sos do pizzy. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę dodać resztę składników
sosu. Sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 20 min. żeby zredukował się i
zgęstniał. Na koniec zmiksować sos blenderem.
5. Wyrośnięte
ciasto podzielić na dwie części ,ugnieść kilka razy.
6. Każdą
część rozciągnąć na kształt koła. Nie należy używać wałka, a jedynie
naciągać ciasto rękami
7. Następnie
umieścić ciasto na papierze do
pieczenia. Posmarować całą pizze, oprócz rantów sosem do pizzy.
8. Na pizzy
ułożyć ulubione dodatki, pamiętając by zachować umiar w ilości.
9. Pizze
piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez
ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
10.Pizze
pokroić i podawać natychmiast.
Nasza pizza
była z salami, oliwkami czarnymi i zielonymi, peperoni, oscypkiem i pomidorem i
mozarellą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz