Grochówka chodziła za mną cały tydzień. Chodziła, chodziła
aż w końcu do garnka wskoczyła. Zupka najlepsza jest gdy wywar robimy na
kościach lub żeberkach wędzonych. Niestety tym razem nie udało mi się nic takiego
kupić dlatego zupka jest na wędzonym boczku
z kiełbaską.
Składniki:
·
30 dag wędzonego boczku
·
jedno pętko wędzonej kiełbasy
·
włoszczyzna
·
4 ziemniaki
·
1 szklanka grochu łuskanego
·
przyprawy
·
ziele angielski
·
liść laurowy
·
majeranek
Przygotowanie:
1.
Cebulę obrać i w całości przypiec trochę na suchej patelni. Z warzyw i boczku zrobić wywar. Gotować ok. 30-40
minut.
2.
Groch dokładnie wypłukać . Z wywaru wyjąć boczek
a wrzucić groch. Gotować ok. 15 minut.
3.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy.(
Gotować ok. 15 minut, do miękkości ziemniaków i dodawać boczek i kiełbasę )
4.
Przestudzony boczek pokroić w kosteczkę i dodać
do zupy. Kiełbasę drobno pokroić i przesmażyć, dodać do zupy.
5.
Doprawić do smaku.
6.
Dodać majeranek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz