Jest to jedna z bardziej lubianych zup u nas. Największą
fanką kalafiora jest Emilka, mogłaby go jeść codziennie.
Składniki:
·
3 udka z kurczaka
·
2 marchewki
·
Pietruszka
·
1 kalafior
·
3-4 ziemniaki
·
2 cebule
·
kawałek selera
·
1 jajko
·
Odrobina mąki
·
2 łyżki oleju
·
Ziele angielski, liść laurowy
·
Sól, pieprz
·
Koperek
·
Pół kajzerki
Przygotowanie:
1.
Kurczaka oczyścić dokładnie. Z kurczaka i marchewki,
selera, pietruszki przygotować wywar. Jedną cebulkę przypiec na patelni suchej
lub palniku i dodać do wywaru. Dodać ziele i listek.
2.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Kalafior podzielić na różyczki.
3.
Gdy mięso będzie miękkie wyjąć z wywaru. Do zupy
dodać ziemniaki i kalafior i gotować do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem
do smaku.
4.
Drugą cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na
łyżce oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Mięso z kurczaka
oddzielić od kości.
5.
Przekręcić przez maszynkę lub zbledować mięso z
kurczaka z bułką oraz podsmażona cebulką.
6.
Dodać jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie
wyrobić. Można dodać coś zielonego… natkę pietruszki.
7.
Formować malusieńkie pulpeciki. Obtaczać w mące
i przez chwilkę podsmażyć na łyżce oleju.
8.
Zupę podawać z pulpecikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz