Zachęcona sukcesem frużeliny truskawkowej postanowiłam przygotować
frużelinę z wiśni. A oto efekt mojej ciężkiej pracy ( nie lubię drylowania
owoców). Kiepskie zdjęcia, oj bardzo kiepskie mi wyszły...
Składniki:
1,5 kg wiśni po wydrylowaniu
450 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny)
600 ml wody
7 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Wiśnie umyć i wydrylować.
2. W dużym garnku zagotować owoce z wodą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
3. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do gotujących się wiśni. Przez chwilkę gotować, do zgęstnienia.
4. Frużelinę przełożyć do czystych, suchych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz