Pierwszy raz robiłam takie pierogi. Zawsze
pierogi były z samymi jagodami. Wyszły pyszne, delikatniutkie. Trochę trudno się
je lepi, ale smak jest warty włożonego trudu.
Pierogi podajemy ze śmietaną posypane jagodami. Można przyprószyć pokrojoną drobno mięta.
Składniki:
Ciasto:
·
500
g mąki pszennej
·
szczypta
soli
·
20
g masła lub 2 łyżeczki oleju
- woda
Nadzienie:- woda
·
20
dag jagód
·
30dag
serka śmietankowego
·
Cukier
waniliowy
·
2
łyżki cukru
Ciasto:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, chwilkę ostudzić. Wlewać stopniowo do mąki i zagniatać ciasto. Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiać ciasto rękami przez kilka minut, podsypując w mąką, tak aby ciasto się nie kleiło.
2.Włożyć do miseczki i przykryć ściereczką, odstawić na 20-30 minut Ciasto podzielić na 4-5 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.
Nadzienie:
1.
Serek
wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Ja użyłam serka Mój ulubiony.
2.
Delikatnie
wmieszać jagody w serek. Starałam się ich nie rozgniatać.
1.
W
rozwałkowanym cieście dużą szklanka wycinać krążki. Na środek każdego krążka
nakładać po jednej, łyżeczce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi,
uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia.
Pierogi układać na stolnicy podsypanej mąką.
2.
W dużym garnku zagotować wodę. Wkładać pierogi
po kilkanaście sztuk. Delikatnie
zamieszać , od czasu do czasu, po spodzie drewnianą łyżką. Gdy pierogi
wypłyną gotować jeszcze na nie dużym ogniu ok. 1,5 min
3.
Pierogi
wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacach lub talerzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz