Jak byłam dzieckiem to jedliśmy naleśniki z właśnie takimi
jabłkami. Teraz używam ich przeważnie do szarlotki lub jako dodatek do musli i
jogurtu czy tez do zapiekanego ryżu.
Składniki:
*5 kg jabłek
*10 łyżek cukru
*sok z połowy cytryny
*szklanka wody
* cynamon
Przygotowanie:
1.
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Obrane
jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
2.
Pokrojone jabłka wkładamy do garnka dodajemy sok
z cytryny , cukier ( jeżeli chcemy żeby jabłka były słodsze można dodać więcej
cukru a jeżeli jabłka mamy słodkie można dodać mniej cukru ) i wodę.
3.
Garnek stawiamy
na gazie i prażymy jabłka przez ok. 30 minut, tak aby jabłka się rozpadły.
Należy pamiętać o mieszaniu, żeby nie przywarły do dna.
4.
Dodajemy
cynamon.
5.
Prażone jabłka
przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Słoiki napełniamy do pełna
dokładnie wycieramy brzegi słoika tak żeby były suche i zakręcam.
6.
Pasteryzować
przez ok. 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz