Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia tortu w całości. Znikną w niewyjaśnionych okolicznościach :)
Składniki na
biszkopt:
- 5 jajek
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki kakao
Składniki na nasączenie:
- ¾ szklanki wody
- Sok z ½ cytryny
Składniki na krem:
- 500g serka Mascarpone
- 500 ml śmietanki 30%
- śmietan-fix
- 6-8 łyżek cukru pudru
Mus malinowy:
·
30-40 dag malin
·
2 łyżki
cukru pudru
·
4 łyżeczki
żelatyny
·
¼ szklanki
wody
Składniki na
udekorowanie:
- płatki migdałowe
- kulki cukrowe
- maliny
Przygotowanie:
Biszkopt
najlepiej upiec dzień wcześniej.
1.Nagrzać piekarnik do 180°C.
2. Tortownicę o wymiarze 26 cm
wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Jajka z cukrem ubić mikserem na puszysty, jasny, krem. Mąkę przesiać i
wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i powoli
wsypywać do ciasta mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko chwilkę do
połączenia składników. Na koniec dodać kakao.
|
4. Ciasto wylewamy do
tortownicy i wstawiamy na ok. 35 min do piekarnika. Pod sam koniec pieczenia
otwieramy piekarnik, aby patyczkiem sprawdzić, czy biszkopt się upiekł. Jeśli
patyczek po wbiciu w ciasto jest suchy, biszkopt jest gotowy.
5. Aby biszkopt nie opadł, zostawiam go na około 10 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
6. Jeśli po wyjęciu
zauważycie, że jednak biszkopt opada, najlepiej go położyć odwrotnie, żeby nie
powstał dołek.
7. Biszkopt należy przekroić na dwa równe krążki.
8. Przygotować mus malinowy. Maliny umyć i zblendować z cukrem.
9. Rozpuścić żelatynę w
przegotowanej wodzie, dodać do zmiksowanych malin i wstawić do lodówki.
Pilnować by za bardzo się nie zsiadły.
10. Przygotować krem. Ubić
mikserem śmietanę ze śmietanofixem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i
dodać do ubitej śmietany. Miksować razem do połączenia się składników,
dosłownie kilka chwil. Powstanie fajny, gęsty krem.
11. Przygotować poncz.
Wymieszać przygotowana wodę z sokiem z cytryną.
12. Pierwszy placek
nasączyć ponczem. Położyć 1/3 masy. Na brzegu tego placka nałożyć szprycą masę.
Poukładać na masie maliny. Na to nałożyć
drugi place i nasączyć go ponczem i posmarować masą. Obsmarowujemy cały tort
cienka warstwą masy. Na wierzchu robimy
szprycą ozdobny brzeg i w środek dajemy pozostałą część musu malinowego.
13. Migdały prażymy i
obsypujemy nimi boki tortu. Udekorowałam masę srebrnymi cukrowymi kulkami.
Można udekorować malinami.
Skoro zniknął, to znaczy, że był pyszny :)
OdpowiedzUsuńTak była bardzo pyszniutki, maliny świetnie komponują się z ciastem czekoladowym. :)
OdpowiedzUsuń