poniedziałek, 12 września 2016

Karkówka duszona z cydrem



Na upał to najlepszy jest cydr ! Ponieważ pochodzę z Lubelszczyzny i uważam się za lokalną patriotkę zawsze kupuje ten lubelski. Wczoraj miało być do karkówki wino… ale jakoś tak wyszło, że zastąpił je cydr i był to słuszny wybór. Bardzo smaczny wybór!




Składniki:
·         1 kg karkówki
·         1 cebula
·         pół szklanka cydru lubelskiego
·         2 ząbki czosnku
·         Odrobina rozmarynu, majeranku
·         1 łyżka oleju kokosowego
·         Sól, pieprz
·         Odrobina papryki słodkiej
·         Jeden ogórek kiszony
·         Po 2-3 ziela angielskie i liście laurowe



Przygotowanie:

1. Mięso umyć, oczyścić, pokroić na kotlety. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami, papryką i odstawić na ok 2 godziny.
2. W wysokiej patelni lub w rondlu rozgrzać olej kokosowy. Obsmażyć mięso z obu stron.
3. Zdjąć na chwilkę mięso i na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebule i przeciśnięty czosnek. Lekko zrumienić.
4. Mięso ponownie przełożyć na patelnie i podlać cydrem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie.
5. Zalać woda tak aby przykryć całe mięso i dusić na małym ogniu (pod przykryciem) aż mięso będzie mięciutkie a sos się zredukuje.
6. Na koniec zetrzeć na grubych oczkach ogórek kiszony. Doprawić do smaku.
7. Podawać z kaszą, ziemniakami lub kluseczkami.

Sos można zagęścić łyżką mąki. 


7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł takiej karkóweczki jeszcze nie jadłam :) A cydr bardzo lubię tylko obecnie ze względu na ciążę musiałam się z nim pożegnać na jakiś czas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł z tym cydrem, na pewno bardzo smacznie wyszło :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo... jeszcze kiszony ogórek fajnie smak podkręcił...

      Usuń
  3. Bardzo ciekawa propozycja - fantastyczny smak i domowe rarytasy :)
    Smakowicie wygląda :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cydr lubię, więc kto wie :) wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń