środa, 2 lipca 2014

Omlet biszkoptowy z nutellą i bananem



Jest to ukochane dane Emilki. Już w poniedziałek prosiła abym jej usmażyła omlet na kolację ale nie miałam banana, we wtorek jak tylko wróciła do domu to zapowiedziała, że na kolację chce omlet i jak nie ma znowu banana to ona pójdzie do sklepu. Na szczęście banan był. Omlet na zdjęciach jest trochę niski ale to dlatego, że Emilka nie ma zbyt wielkich możliwości pojemnościowych  i dla niej robię omlet z dwóch jajek.



Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżki mleka
  • Szczypta soli
  • Jeden Bana
  • Nutella
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Żółtka oddzielamy od białka. Żółtka ucieramy dodajemy mąkę i mleko, przez chwilkę  mieszamy.
2.  Białka z odrobinką soli ubijamy na sztywna piane.
3.  Na patelni rozgrzewamy olej.
4.  Delikatnie przekładamy białka do masy z żółtek. Najpierw jedną łyżkę i rozrzedzamy    masę, później już delikatnie resztę.
5. Wylewamy całości masy na rozgrzaną patelnie.  Smażymy na złocisto z obu stron.
6. Można podawać z cukrem pudrem, konfiturą lub owocami i bitą śmietaną. Emilia je omlet posmarowany nutellą z kawałkami banana.






2 komentarze: