niedziela, 12 października 2014

Cytryny w syropie

Cytryna przygotowana była początkowo z myślą o Julce. To ona nie wyobraża sobie herbaty bez cytryny. Soczek świetnie się sprawdza jako dodatek do wody.



Składniki:
*1kg cytryn
*szklanka cukru
*pół łyżeczki mielonego imbiru


Przygotowanie:

1.  Z połowy cytryn wyciskamy sok. Wlewamy do garnka, dodajemy cukier i imbir. Gotujemy przez chwilę aż syrop zgęstnieje.
2. Pozostałe cytryny sparzamy,dokładnie myjemy, kroimy na plastry.
3. Wkładamy do syropu i gotujemy ok 20 minut.
4. Mieszamy delikatnie aby nie uszkodzić plastrów.
5. Wkładamy do wyparzonych i suchych słoiczków.
6. Pasteryzujemy prze 3 minuty.




1 komentarz:

  1. Wspaniały syrop nie tylko do herbaty smak i aromat cymes i do spirytusu też

    OdpowiedzUsuń