poniedziałek, 12 września 2016

Buraczki zasmażane

Najlepsze buraczki robi moja mama! Takie buraczki zawsze mi się z domem kojarzą. Z domem i kotletami mielonymi... Mniam, mniam... pychotka. Emilka to najbardziej lubi na talerzu buraczki wymieszać z ziemniaka. Staram się dzielnie dotrzymywać mamie kroku ale różnie to wychodzi.
Jak już gotuję buraczki to w dużej ilości (3-4 kg) i napycham w słoiki a później jak znalazł.
Polecam wam ten świetny dodatek do obiadu.







Składniki:
  • 70 dag buraków
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/2łyżeczka mąki pszennej
  • ew. 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
  • sól do smaku
Przygotowanie:
1.        Buraki dokładnie umyć, odciąć końcówki i ugotować w całości w nieosolonej wodzie.
2.       Ugotowane ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
3.       W teflonowym garnku podgrzewam olej, dodać mąkę i mieszać.
4.       Gdy zasmażka złapie ładny, karmelowy kolor, dodać trzy łyżki startych buraków i energicznie wymieszać.
5.       Dodać resztę buraków. Doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą. Podawać na ciepło.
(My lubimy gdy buraczki nie są za gęste dlatego nie wylewam wody z gotowania buraków. Gdy wszystkie buraki są już w garnku wymieszane z zasmażką, dodaje 3-4 łyżki  tejże wody)
Smacznego! :)



3 komentarze: