piątek, 12 września 2014

Ogórki, papryka, kalafior, cebulka- smak lata w słoiku



Do tego zestawu przydała by się jeszcze cukinia …. w następnym roku na pewno .
Fajna sałatka do obiadu i nie tylko. Zaskoczył mnie, bardzo pozytywnie,  smak marynowanego kalafiora. 



Składniki:

·         ok 4 kg ogórków
·         2 kalafiory
·         6 dużych cebul
·         4 duże czerwone papryki
·         wiązka kopru
·         liście laurowe
·         czosnek
·         gorczyca
·         kolendra
Zalewa:

*4 litry wody
*3 szklanki octu 10%
*3 szklanki cukru
*3 łyżki soli
*po kilkanaście ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

Przygotowanie:

1. Warzywa myjemy, ogórki kroimy w grube plastry.
2. Kalafiory dzielimy na różyczki, wkładamy do wrzątku. Gdy woda sie zagotuje, kalafiora odcedzamy.
3. Cebulę kroimy w piórka, paprykę kroimy w kostkę lub paski.
4. Do każdego słoika wkładamy gałązkę kopru, liść laurowy, ziarna gorczycy i kolendry  oraz ząbek czosnku. Warzywa mieszamy razem w dużej misce.  Wkładamy do słoików.
5. Zalewę gotujemy. Gorącą zalewamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz