wtorek, 30 września 2014

Polędwica dojrzewająca, podsuszana



Uwielbiam wędliny tego typu. Moja polędwica wyszła troszkę za mało słona ale następnym razem będzie lepiej . 




Składniki:
 
*1 kg polędwicy ( u mnie dwa kawałki)
* 2 łyżeczki soli peklowej
*1 łyżeczka soli
*4 łyżeczki cukru
*1 łyżeczka papryki w proszku
*1 łyżeczka pieprzu
*1 ząbek czosnku 

Przygotowanie:

1)      Polędwiczki umyć osuszyć.
2)      Przyprawy wymieszać w miseczce.
3)      Polędwiczki natrzeć ze wszystkich stron przyprawami. Przełożyć do pojemnika z przykryciem. Wstawić do lodówki na pełne na 5 dób.  Dwa razy dziennie polędwiczki obracać. Odlewać wodę która zbierać się będzie w pojemniku.
4)      Szóstego dnia nagrzac piekarnik do 80 stopni.  Na środkową półkę włożyć na ruszcie polędwiczki. Suszyć przez 1 godzinę bez termoobiegu z włączoną górą i dołem. Po tym czasie włączyć termoobieg, temperaturę zmniejszyć na 50 stopni i suszyć kolejną godzinę.
5)      Wyjąć z piekarnika i powiesić w kuchni na ok. 5-6 godzin.  
6)      Przechowywać w lodówce, owinięte w papier.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz