niedziela, 21 września 2014

Mintaj panierowany


Dziewczyny jak słyszały, ze na obiad ryba zawsze wybrzydzały. My  uwielbiamy rybki, pod każdą postacią a młode to tylko… paluszki! Chciałam mintaja choć trochę upodobnić do paluszków rybnych wiec zrobiłam go w panierce. I o dziwo… usłyszałam… 
Mamusiu a dlaczego częściej nie gotujesz takiej rybki! 
Byliśmy w szoku! 
Wiem, wiem panierka nie jest najzdrowsza ale ryba zjedzona.




 
Składniki:
  • ½ kg filetów z mintaja
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, ziarna kolendry
  • mąkę pszenną
  • 2 jajka
  • bułkę tartą
  • olej do smażenia
  •  
Przygotowanie:
1.       Filety z mintaja rozmrozić. Oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
2.       Jajko roztrzepać, dodać odrobinę soli i pieprzu, rozgniecione w moździerzu ziarna kolendry.
3.       Każdy filet przekroiłam na dwa lub trzy kawałki. Obtoczyć rybę w mące, jaju i bułce.
4.       Smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz