środa, 25 czerwca 2014

Nalewka miętowa



Tym razem nalewka miętowa. Robiłam ją po raz pierwszy i miałam nadzieję, że przybierze ładną zielona barwę ale wyszła… brązowa… za to bardzo, bardzo smaczniuśna… wymaga trochę więcej czasu aby dojrzeć, warto  poczekać. 




Składniki:
  • 2 szklanki spirytusu
  • 3 szklanki niegazowanej wody mineralnej
  • 8 gałązek mięty
  • 10 łyżek cukru
  • Skórka z połowy cytryny

Przygotowanie:

1.      Zagotować wodę z cukrem, gdy ostygnie dolać do niej spirytusu. Wymieszać.

2.      Do dużego słoja włożyć miętę oraz skórkę z cytryny. Zalać przygotowaną wodą ze spirytusem i szczelnie zamknąć.


3.      Odstawić w zacienione  miejsce na tydzień, codziennie potrząsać słojem. Po tygodniu przecedzić i przelać do butelek. Ostawić na miesiąc.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz