Fajna
alternatywa dla kotletów mielonych. Najlepiej smakują z sosem
jogurtowo-czosnkowym.
Składniki :
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 bułka
- sol
- pieprz
- papryka czerwona łagodna i ostra
- trochę pieprzu Cayenne
- łyżka ketchupu
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1.
Namoczyć
bułkę w wodzie. Odcisnąć.
2.
Do
mięsa mielonego dodać jajko, odciśnięta bułkę, cebulę pokrojoną w drobniutką
kostkę i przeciśnięty czosnek. Wymieszać z przyprawami . Dobrze wyrobić. Dodać
trzy łyżki lodowatej wody i dokładnie wyrobić.
3.
Formować
kotlety w kształcie cygar. Nabić na patyczki do szaszłyków.
4.
Z
każdej strony posmarować oliwa i grillować kilka minut z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz