Jak Julka była malutka to placki ziemniaczane i makaron z
serem były jedynymi potrawami akceptowanymi przez nią. Teraz to się zmieniło,
bardzo zmieniło. Placki bardzo rzadko goszczą na naszym stole a Julka polubiła inne
bardziej złożone dania. Ja plackom ziemniaczanym zawsze mówię tak! Najbardziej lubię
takie świeże, złociste i chrupiące z kwaśną śmietaną….. mniam, mniam… aż ślinka cieknie!
Składniki:
·
1 kg ziemniaków
·
2 cebule
·
1 ząbek czosnku
·
2 jajka
·
2-3 łyżki mąki
·
Sól, pieprz
·
Olej do smażenia
Przygotowanie:
1.
Ziemniaki cebule i czosnek obrać.
2.
Na tarce
o małych otworach zetrzeć warzywa.
3.
Wlać na sitko, lekko odcisnąć.
4.
Masę ziemniaczaną wymieszać z roztrzepanymi
jajkami i mąką.
5.
Sok pozostały z odcedzonych zmieników po kilku
chwilach odlać delikatnie , zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę dodać
do masy.
6.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
7.
Smażyć na złoty kolor.
8.
Podawać ze śmietaną, cukrem, łososiem lub jako
dodatek do gulaszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz