Karkówkę pierwszy raz jadłam u mojej mamy. Pyszna, soczysta… Uwielbiam chleb maczany w tym słodko pomidorowym sosiku. Podaje ją
zazwyczaj w ryżem, tym razem ryż był gotowany z odrobina kardamonu. Tak powstał mój
obiadek sobotni w odcieniach czerwieni i pomarańczu.
Składniki:
*1,5 kg
karkówki
*przyprawa do mięsa
*3 CEBULE
*½ kg pieczarek
*przyprawa do mięsa
*3 CEBULE
*½ kg pieczarek
*łyżka oleju
*mąka
Sos:
*1 szklanka wody
*odrobina soli
*4 łyżki cukru
*5 łyżek octu
*słoiczek koncentratu pomidorowego
*4 łyżki cukru
*5 łyżek octu
*słoiczek koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1. Karkówkę
pokroić w plastry posypać przyprawą dodać olej i wymieszać. Odstawić na ok. 2 godziny do zimnego miejsca.
2. Karkówkę
obtoczyć leciutko w mące i obsmażyć . Pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w krążki (pieczarek i cebuli
nie smażymy).
3. Układać
w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki,
cebula, karkówka )
4. Z
podanych składników przygotować sos. Karkówkę polać sosem.
5. Piec
w temp. 180 stopni 1,5 h.
6
Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuń