Sernik jest bardzo puszysty i delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Jego
główna zaletą jest to, ze jest bardzo prosty. Używam ser z wiaderka bo jestem
wygodnicka. Piekę go zazwyczaj wieczorem
i dopiero następnego dnia go jemy gdyż wtedy jest najlepszy.
Składniki:
- 1/2 kostki masła
- 250 gram cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 kg twarogu
- Skórka i sok z 1/4 limonki
- Cukier puder lub polewa czekoladowa
Przygotowanie:
1.Masło, w temperaturze pokojowe, ucieram ze 150 gramami cukru.
2. Oddzielamy białka od żółtek.
3. Gdy ucierane składniki się połączą i powstanie w mirę spójna masa dodajemy kolejno po 1 żółtku i nadal ucieram na puszystą masę.
4. Przygotowujemy tortownice o średnicy 24 cm. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. C
5. Do masy maślano - jajecznej dodajemy po łyżce sera cały czas ubijając. Miksujemy tak długo aż masa będzie gładka.
6. Do masy dodajemy budyń , cukier waniliowy sok i skórkę limonki . Dokładnie mieszam.
7. Białka ubijam ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne dodajemy resztę cukru i ubijamy .
8. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam, najlepiej łyżką, do połączenia składników.
9. Masę wlewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 180 st, zmniejszamy grzanie do 150 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut. Wyłączam piekarnik, otwieram drzwiczki i trzymam sernik w nagrzanym piekarniku przez jakieś 20 minut.
10. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladowa.
uwielbiam takie rarytasy! idealne!
OdpowiedzUsuńserniczek jest pyszniutki a limonka nadaje mu takiej świeżej nutki... Dziękuje za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńWygląda na cudownie delikatny :)
OdpowiedzUsuńTak... serniczek jest bardzo delikatny i puszysty.
OdpowiedzUsuńMniam
OdpowiedzUsuńLimonkowa nuta nadaje doskonały smak
OdpowiedzUsuń