Oglądałam jakiś stary odcinek programu Okrasa łamie przepisy
o jajkach w którym Karol Okrasa opowiadał o zagęszczaniu
zupy żółtkami. Zaintrygowało mnie to bardzo i postanowiłam pogrzebać w internecie.
Na jednym z blogów (http://grumko.blox.pl/2013/09/2650-Zupa-z-klopsikami-miesnymi-z-sosem-jajeczno.html)
natrafiłam na zupę. Bardzo mi się ten przepis spodobał i spróbowała podobną zupkę ugotować. Zupa wyszła pyszna.
Cytryna dała fajny posmak. Drugiego dnia była jeszcze pyszniejsza.
Składniki:
*40 dag mielonej łopatki wieprzowej,
*1 cebula,
*2 łyżki mąki,
*3 żółtka,
*5 szklanek bulionu z kurczaka,
*sól i pieprz do smaku,
* sok z cytryny do smaku,
*oliwa z oliwek
*szczypiorek
(marchewka z bulionu)
Przygotowanie:
1.
Mięso mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojona
drobniutko cebulkę. Dobrze wyrobić.
Formować malutkie pulpeciki. Pulpetu smażyć na oliwie z oliwek na złoty kolor.
2.
Pulpety zdjąć z patelni. Na patelnie wsypać mąkę
i zrobić zasmażkę.
3.
Wlewać powoli bulion z kurczaka i dokładnie
rozmieszać. Zostawić pół filiżanki
ciepłego bulionu do rozprowadzenie jajek.
4.
Do garnka przelać bulion z zasmażką i dołożyć
pulpety. Ja wkroiłam jeszcze marchewkę z bulionu. Chwile zagotować.
5.
Ubić jajka. Dodać sok z cytryny. Rozprowadzić z pozostawionym ciepłym bulionem
i powoli wlać do zupy.
6.
Nie zagotowywać tylko podgrzewać przez kilka
minut. Podawać posypane szczypiorkiem drobno posiekanym lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz