Danie jest bardzo pracochłonne. Luzuję skrzydełka przeważnie dzień wcześniej, marynuję i następnego dnia faszeruje i piekę. Widziałam gdzieś przepis z pieczarkami jednak ja robię bez.
Figa uwielbia polskie jabłka. |
Składniki:
- 400 g mielonego mięsa
- 15 skrzydełek
- 1 duża cebula
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- 1 jajo
- przyprawy do kurczaka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Skrzydełka myjemy i filetujemy je, pozostawiając w całości lotkę. Jest to
dość trudne. Trzeba mięso nożem zsuwać z kości. Skrzydełka łapiemy za ich
najgrubszą część i nacinamy skórę tak, aby ukazała nam się kość. Następnie z
kości zeskrobujemy mięso, gdy natrafimy na chrząstkę wykręcamy kość, a skóry
nie przecinamy dalej tylko ją wywijamy. Za pierwszym razem idzie kiepsko
ale później jest to już łatwiejsze zadanie.
2.
Wyluzowane skrzydełka
marynujemy w marynacie z oliwy oliwek i przyprawie do kurczaka. Odkładamy do
lodówki na przynajmniej dwie godziny.
3.
Cebulę kroimy w kosteczkę,
podsmażamy. Natkę pietruszki siekamy drobno, dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy jajo, sól i pieprz do smaku. Wszystko
mieszamy. Takim farszem nadziewamy skrzydełka.
4.
Skrzydełka układamy na
naoliwionej blaszce, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 o C w
termoobiegu przez około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz