Lubię mieć w lodówce słoiczek smalcu. Czasami przychodzi
taki moment… zjadałabym coś a nie wiem co… i smalczyk jak znalazł. Ja tym razem zrobiłam smalczyk z samego
podgardla ale można też robić pół na pół podgardle i słonina.
Składniki:
*1 kg podgardla
* 1 duża Cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 jabłko
* sól, pieprz
* majeranek
Przygotowanie:
1.
Z podgardla powycinać mięso. Wszystko pokroić w
drobniutką kosteczkę lub przekręcić przez maszynkę na grubym sicie, osobno
mięso osobno słoninę.
2.
Do garnka wrzucamy słoninę i topimy na bardzo
malutkim ogniu.
3.
Gdy już słonika się wtop i w sporej części
dodajemy część mięsna i dalej smażymy.
4.
Gdy
skwarki się zezłoca dodaje cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz obrane i
starte, na tarce o grubych oczkach, jabłko. Po minucie dodaje posiekane ząbki czosnku.
5.
Gdy cebula się zeszkli dodajemy majeranek,
odrobinę soli i pieprzu.
6.
Przelewamy do suchych słoiczków. Gdy wystygnie wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz