niedziela, 11 stycznia 2015

Schab pieczony z konfiturą morelową, jabłkiem i cebulą.



Schab pieczony w ten sposób jest bardzo soczysty. Jabłka i morelowa konfitura nadają mu  bardzo przyjemny świeży smaczek. Lubię przepisy, które nie wymagają zbyt wielkiego nakładu pracy a ten do takich należy. Przygotowanie do momentu włożenia do piekarnika to zaledwie parę chwil.




Składniki:
*1,5 kg schabu
*1jabłko
*1 cebula
* 3-4 łyżeczki konfitury morelowej
*sól, papryka ostra, papryka słodka
* ziemniaki
*oliwa
*tymianek
*ziemniaki

Przygotowanie:
1.      Mięso umyć, osuszyć. Mięso nacinamy głęboko ale nie przecinamy.
2.      Natrzeć mięso solą, tymiankiem, papryka słodką i oliwa. Odstawić na godzinę do lodówki.
3.      Jabłko i cebulę obrać i pokroić w plastry.
4.      Pomiędzy plastry schabu włożyć po pół łyżeczki konfitury morelowej, rozetrzeć, włożyć plaster jabłka i plaster cebuli. Posypać odrobinę ostrą papryką.
5.      Ziemniaki obrać, lekko posolić i dodał łyżeczkę oliwy, odrobinę ostrej papryki.
6.      Do naczynia do zapiekania włożyć schab. Obłożyć go ziemniakami.
7.      Piec w temp 180 stopni, pod przykryciem 1 godzinę. Odkryć i piec jeszcze przez 15 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz