niedziela, 11 stycznia 2015

Sałatka z pieczonych buraków z serem kozim i rukolą



Buraczki pieczone są o wiele  lepsze od gotowanych. Bardziej słodkie, soczyste, maja głębszy bordowy kolor. Połączenie ich z serem kozim oraz Rukola tworzy niesamowita kompozycję. Ja  sałatkę posypałam prażonymi orzechami włoskimi. Sałatka jest bardzo prosta, buraki można upiec wcześniej i przechowywać w lodówce. 




 
Składniki:
·         2 średnie lub 3 małe buraczki, upieczone
  • 2 duże garście rukoli
  • ok 60g koziego sera w roladce
  • krem balsamiczny lub dobry ocet balsamiczny
  •  oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód, sól
  • prażone, siekane orzechy włoski, laskowe lub słonecznik
Przygotowanie:



  • Piekarnik nagrzać do 200st, nieobrane buraki owinąć folią aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika. Należy piec ok. 1 godz. Ostudźcie buraki i obierać ze skórki.
  • Buraki pokroić w bardzo cienkie plasterki.
  • Rukolę opłukać i osuszyć
  • Na talerzu ułożyć garść rukolii na niej pokrojonego buraka  i  gruby plaster sera koziego.
  • Lekko posolić całość. Posypać orzechami.
  • Z oliwy, miodu, octu i soli zrobić dresing.
  • Całość spropić dressingiem.


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz