poniedziałek, 25 lipca 2016

Pierogi z rabarbarem



Wszyscy lubimy pierogi z owocami. Zawsze numerem jeden były te z truskawkami ale pierogi z rabarbarem- biją wszystkie na głowę!





Składniki:
Ciasto: ( takie same jak do pierogów ruskich)
*500 g mąki pszennej
*szczypta soli
*375 ml gorącej wody
*20 g masła
Farsz:
*Ok ½ kg rabarbaru
*½ szklanki cukru brązowego

Dodatkowo :
* Śmietana 30%
* 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie:

 Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. ( Ja nie obierałam). Tak przygotowany rabarbar, zasypać brązowym cukrem i pozostawić na 30-60 minut.
      Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zawijamy je w ściereczkę i odkładamy na ok ½ godziny.
      Ciasto podzieli na3-4 części. Każdą rozwałkować i wycinać szklanka koła.  
       Nakładać farsz na ciasto, unikając nałożenia soku. Pierogi zlepić w dowolny sposób.
       Zagotować w garnku lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować po wypłynięciu ok 2-3 minuty.
      Śmietanę ubić z odrobiną cukru pudru.
      Podawać  pierogi ze śmietaną. 









2 komentarze:

  1. Ojj tak, pierogi z truskawkami są pyszne, ale takich z rabarbarem jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z rabarbarem nigdy nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń