niedziela, 4 maja 2014


Pyszne koszyczki śniadaniowe


Niedziela to jedyny dzień kiedy udaje nam się rodzinnie usiąść do stołu by zjeść śniadanie.  Staramy się to śniadanie przygotować razem... ktoś coś kroi, ktoś nakrywa do stołu.... jednak największy w tym udział mam ja. Warto się troszeczkę potrudzić by uczynić z tego śniadania prawdziwą ucztę dla oka oraz podniebienia.









Składniki dla 4 osób:



·          1 opakowanie ciasta francuskiego
·         4 jajka
·         4 kromki chleba
·          plastry szynki parmeńskiej
·         100 g sera camembert
·         6 pomidorki koktajlowe
·         Masło
·         Zioła prowansalskie
·         Sól
·         Pieprz
·         Mleko
·         Ocet
Przygotowanie :

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z  ciasta francuskiego wycinamy 16 krążków o średnicy ok. 5-6 cm.  W 8 krążkach wycinamy mniejsze  krążki, które wyjmujemy. Wszystkie elementy smarujemy mlekiem. Krążki pełne i wycięte  umieszczamy na  blasze, na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Musimy obserwować aby ciasto tylko urosło i lekko się zabrązowiło.
W międzyczasie przygotowujemy szynkę, ser i pomidorki. Szynkę i ser kroimy w kostkę, pomidorki na pół
Nasze krążki  z ciasta francuskiego wyjmujemy z piekarnika. Pełny krążek smarujemy na brzegach odrobiną mleka kładziemy na niego krążek z dziurką, tak aby powstały  miseczki.  Do środka wkładamy szynkę, ser i pomidorki, oprószmy ziołami prowansalskimi  i wkładamy na kilka chwil do piekarnika aby wszystko razem się zapiekło a ciasto nabrało ładnego koloru.  Razem z kominkami z ciasta do piekarnika wkładamy kromki chleba.
.  W garnku zagotowujemy wodę z łyżką octu.  Do dwóch miseczek wybijamy po jednym jajku. Kiedy woda zagotuje się, mieszamy ją tak, żeby zaczęła wirować i do każdego rondla płynnym ruchem wlewamy po jednym jajku. Żeby żółtko po ugotowaniu jajek ładnie się rozpływało jajko powinno być we wrzątku nie   dłużej niż 1 minutę. Wyjmujemy jajka w koszulkach i odciekamy chwilkę na łyżce cedzakowej. W ten sam sposób gotujemy następne jajka.
Podgrzane, chrupiące kromki smarujemy masłem i układamy na nich jajko w koszulce. Po rozkrojeniu z jajek powinno wypłynąć żółtko, rozpływając się apetycznie po grzance. Obok układamy kominki z ciasta francuskiego.

Magda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz