poniedziałek, 24 listopada 2014

Krewetki smażone z czosnkiem i pietruszką na ostro




Oj dawno, dawno nie pisałam. Wszystko przez to, ze mam uszkodzony aparat i nie miałam jak robić zdjęć. W telefonie mam bardzo kiepski aparat stad fatalna jakość zdjęć, wybaczcie proszę….




Składniki:

·         40 dag krewetek
·         200 gram masła
·         5 ząbków czosnku
·         Sól
·         Kawałek papryczki chili
·         Łyżka soku z cytryny
·         Pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

1.       Krewetki myjemy pod zimną wodą. Zagotowujemy wodę z odrobiną soli, sokiem z cytryny. Wrzucamy do wrzątku krewetki na dwie minuty.
2.       Czosnek, obieramy i drobno siekamy. Pietruszkę myjemy i drobno siekamy.
3.       Na patelni rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy 4/5 czosnku ( czyli posiekane 4 ząbki ), 2/3 pietruszki oraz posiekaną drobniuśko papryczkę. Ilość papryczki zależy od ostrości jaką lubimy.
4.       Pilnujemy aby czosnek się nie spalił.
5.       Wrzucamy krewetki i smażymy ok. 3-4 minut.
6.       Połowę z masła które zostało, mieszamy z czosnkiem i odrobina pietruszki. Smarujemy chlebek lub bułkę i wkładamy do piekarnika do zarumienienia. Dodajemy resztę masła i pietruszkę  na patelnie. Smażymy całość chwileczkę i gotowe. 
7.       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz