poniedziałek, 24 listopada 2014

Ciasto…. bez nazwy…



Nie wiem jaka nazwę ma to ciasto i nie pamiętam skąd mam przepis.  Przeważnie je robię raz w roku czyli… w urodziny Julci.  Miałam ochotę na taki tradycyjny ciężki tort, z Pyszką masa jajeczno-maslaną ale Julka się uparła… żadnych tortów tylko to ciasto. Wykorzystałam do ciasta galaretkę z czerwonej porzeczki, przepis na moim blogu J Może ktoś z was wie jak nazywa się to ciasto?
Bajecznie prosty przepis i pyszne, choć bardzo słodkie ciasto. 
 

 
Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na nasączenie:
  • 1 szklanka wody lub herbaty
  • Sok z ½ cytryny
Krem:

·         Puszka masy krówkowej
·         Kostka masła

Dodatkowo:

·         1 i ½ opakowania delicji
·         Słoiczek dżemu
·         Wiórki czekoladowe do posypania

Przygotowanie:

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.
1.     Nagrzać piekarnik do 180°C.
2.     Tortownicę o wymiarze 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3.     Jajka z cukrem ubić mikserem na puszysty, jasny, krem. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać do ciasta mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko chwilkę do połączenia składników. 
4.     Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy na ok. 35 min do piekarnika. Pod sam koniec pieczenia otwieramy piekarnik, aby patyczkiem sprawdzić, czy biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek po wbiciu w ciasto jest suchy, biszkopt jest gotowy.
5.     Aby biszkopt nie opadł, zostawiam go na około 10 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Jeśli po wyjęciu zauważycie, że jednak biszkopt opada, najlepiej go położyć odwrotnie, żeby nie powstał dołek. Biszkopt należy przekroić na dwa równe krążki.
6.     Masło wcześniej wyjąć z lodówki aby miało temperaturę pokojową. Masło wrzucić do miski i miksować przez chwilę aż będzie gładkie.
7.     Po łyżce dodawać masę kajmakową, cały czas miksować. Masa ma być gładka.
8.     Przygotować poncz do nasączenia biszkoptów. Pierwszy biszkopt nasączamy na to wykładamy 1/3 masy, delicje ( galaretką do dołu) i dżem.
9.     Nakładamy drugi biszkopt, nasączamy obsmarowujemy masą górę oraz boki.
10.   Całość obsypujemy czekoladowymi wiórkami. 





1 komentarz:

  1. Mniam, wygląda znakomicie :)
    Nigdy takiego nie widziałam, ale nazwałabym je "krówkową delicją" :)

    OdpowiedzUsuń